Friday Nov 18, 2022
Innovationsveckobrev vecka 46
Amazon Clinic lanseras som en meddelandebaserad virtuell vårdtjänst
I ett nytt försök att komma in i hälso- och sjukvården lanserade Amazon under veckan initiativet Amazon Clinic.
Amazon Clinic riktar sig mot hälsotillstånd som allergier, mjäll, håravfall, preventivmedel, erektil dysfunktion, akne, eksem och genital herpes. För några hälsotillstånd krävs att patienten har diagnostiserats.
Efter att ha fyllt i ett formulär kan kunden kontakta läkare för konsultation via en säker meddelandebaserad portal. En personlig behandlingsplan tillhandahålls därefter via portalen tillsammans med eventuella nödvändiga recept, där kunden väljer apotek – inklusive Amazon Pharmacy.
Här finns en beskrivning för hur processen för patienten ser ut.
Amazon riktar sig här mer på enkla sjukdomar till personen som tillhör populationen med en hög digital mogenhet.
Artikel här.
Bortom sjukhusets väggar: hur det digitala kan förändra cancervården
Dr Majid Kazmi, chef för innovation för cancer och kirurgi och biträdande medicinsk chef, Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust intervjuades om deras digitalisering av cancervård.
Antalet människor som lever längre med cancer ökar. I Storbritannien förväntas 50 procent leva med cancer i tio år eller mer efter en diagnos.
Detta är självklart positivt, men innebär en utmaning för NHS i kombination med minskat antal vårdpersonal och eskalerande kostnader.
Teknik och förmågan att engagera och monitorera patienter bidra till lösning av problemet.
Tekniken har förmågan att erbjuda vård i patientens hem och på ett uppdaterat, skalbart sätt som kommer att ge en bättre och säkrare upplevelse för patienterna. Genom att använda teknik kan vi ge patienter och deras närstående möjlighet att ta ett större ägandeskap i beslut om sin vård.
”På Guy's Cancer har vi börjat arbeta med Careology, ett digitalt stöd till patienten med cancer som har designat en patientinriktad app och uppkopplad dashboard för vårdpersonal”, berättar chefen.
Careology låter patienter, via sin app ha information om sin vård på ett ställe, hantera mediciner och registrera eventuella problem. Vårdpersonal får samtidigt en realtidsöversikt över hur patienter reagerar på behandling mellan besöken, vilket möjliggör mer proaktivt omhändertagande och bättre insikt.
Ambitionen är att använda patientinriktad teknik för att göra det möjligt för människor att komma genomgå sin behandling så bra som möjligt – att hantera sina biverkningar, ha mindre behov av att kontakta våra onkologiska tjänster och i slutändan få färre sjukhusinläggningar. I nuvarande cancervård finns det många uppgifter som patienter kan utföra själva hemma utan att behöva resa till sjukhus.
Vi är mycket medvetna om att vi inte vill att någon ska hamna på efterkälken bara för att vi digitaliserar processen. Genom att använda en genomtänkt design och hitta sätt att motivera historiskt uteslutna grupper, kommer vi att säkerställa att alla patienters åsikter kommer att höras, deras behov tillgodoses och att de kan ha större kontroll över sin vård.
Artikel här, företaget Careology websida här.
Ny app för estimering kvantdatorbehov
Då kom plötsligt kvantdatorer i rampljus igen.
Där vanliga datorer har bits (en 1 eller 0), baseras kvantdatorn på qubits, som samtidigt kan vara en 1 och en 0. Det finns alltså 4 möjligheter per qubit som är grunden till att kvantdatorer blir extrem mycket kraftigare än vanliga datorer.
Att till exempel knäcka ett lösenord eller en krypterad fil tar flera år med en vanlig dator, men kan ske på några sekunder med en kvantumdator. Därför har flera stater intresse i utvecklingen.
Var ska vi då använda räknekraften till?
Det är fortfarande ett litet problem, som gjorde att Microsoft lanserade en app för att samla in behov. Det är såklart en spännande utveckling, också lite mystiskt med teknologi baserad på kvantumfysik. Än så länge tror vi inte att vi har sett räknekraft problem för att lösa hälso- och sjukvården utmaningar. En superkul lösning och nu letar vi vilka problemen vi kan lösa med den.
Artikel här.